Vooruitblik Prinsjesdag 2023
NieuwsoverzichtOp 19 september 2023 is het Prinsjesdag, het moment waarop het kabinet de plannen voor 2024 zal presenteren. Benieuwd naar wat je kunt verwachten? In dit artikel zetten we enkele belangrijke wijzigingen en uitgelekte plannen voor je op een rij.
Het demissionaire karakter van het huidige kabinet impliceert dat er waarschijnlijk niet veel nieuw beleid wordt aangekondigd op Prinsjesdag. Toch staat de minister van financiën klaar met de miljoenennota. Heikele kwesties zoals de stikstofcrisis en arbeidsmarkthervormingen, plus de verplichte AOV voor ZZP'ers, krijgen waarschijnlijk wat vertraging. Maar, er zitten zeker veranderingen in de pijplijn, gebaseerd op de Voorjaarsnota 2023.
Traditiegetrouw lekt er ook voor Prinsjesdag informatie uit. Wat kun je onder meer verwachten op basis van eerder aangekondigde berichten en uitgelekte plannen?
Koopkrachtpakket van 2 miljard
Het kabinet heeft plannen om 2 miljard euro te besteden om de koopkracht te verbeteren. Dit wordt deels gefinancierd door een verhoging van accijnzen op alcohol en sigaretten. Daarnaast zijn er andere belastingmaatregelen aangekondigd:
- De arbeidskorting zal in 2024 worden verhoogd, als onderdeel van het koopkrachtpakket, wat gunstig zal zijn voor lage- en middeninkomens.
- Het drempelbedrag voor de tweede belastingschijf in box 1 zal minder stijgen dan aanvankelijk gedacht, wat hogere inkomens meer belasting zal laten betalen.
- Vanaf 2024 worden er twee schijven ingevoerd in box 2 (belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang) met verschillende tarieven, afhankelijk van het inkomen.
- Veranderingen in box 3 worden uitgesteld tot 2027, met als doel een rechtvaardiger belasting op rendement.
- De zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd, waardoor zelfstandigen in 2024 nog maar 3.750 euro kunnen aftrekken, vergeleken met 5.030 euro in 2023.
WERKNEMERS:
In 2024 wordt het minimumuurloon ingevoerd, wat zal leiden tot aanzienlijke loonkostenstijgingen. Het uurloon van een werknemer met een 36-urige werkweek wordt het uitgangspunt, wat betekent dat minimumloners met een 40-urige werkweek meer zullen verdienen. Daarnaast:
- De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt naar 0,22 euro per kilometer in 2024.
- Het STAP-budget voor opleidingen van personeel verdwijnt in 2024 als bezuinigingsmaatregel, mede vanwege het misbruik dat ervan werd gemaakt.
- Het Loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers zal naar verwachting vanaf 2026 worden stopgezet vanwege het lage gebruik ervan.
- De vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling (WKR) keert terug naar het oude niveau van 1,92 procent in 2024. In 2023 was dit nog 3 procent.
- De regels voor tijdelijke contracten worden strenger, met een wachttijd van 5 jaar na twee verlengingen van een tijdelijk contract.
- Het verlofstelsel wordt vereenvoudigd om het zowel voor werkgevers als werknemers eenvoudiger te maken.
Heb je nog vragen? Stel ze gerust! Kort na Prinsjesdag zal LBV commentaar geven op de troonrede, de miljoenennota en de rijksbegroting. Houd onze website en nieuwsbrieven in de gaten voor meer informatie.
LBV
Van maandag tot en met vrijdag vanaf 9.00 tot 17.00 uur
Strevelsweg 700/612
3083 AS Rotterdam
088-2663000