Wat hoor ik te verdienen? - LBV | Meer dan een vakbond

Wat hoor ik te verdienen?

Auteur: Ilse Hanenberg

Nieuwsoverzicht

Dit is een vraag die door leden veel aan mij gesteld wordt. Het is goed om hierover wat meer uitleg te geven in deze blog. Iedereen wil weten wat zijn salaris nu eigenlijk zou moeten zijn, maar deze vraag is meestal lastiger te beantwoorden dan van te voren vaak gedacht wordt. Want wat is een normaal salaris en hoe stel je dat voor jezelf vast? In deze blog geef ik je nuttige adviezen en tips zodat jij zelf kunt nakijken of je voldoende salaris ontvangt van je werkgever of niet.

 

Allereerst is het van belang om vast te stellen of er een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van toepassing is op de werkzaamheden die je uitvoert. Vaak is in je arbeidsovereenkomst opgenomen welke cao dit is. Wanneer dit niet het geval is kan dit natuurlijk altijd nagevraagd worden bij je werkgever. In sommige sectoren, zoals de schilderssector en de sector voor tankstations en wasbedrijven, heeft LBV afspraken gemaakt over de hoogte van het minimum van de salarissen in de cao. Die afspraken zijn door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend verklaard voor de bovengenoemde sectoren, wat eigenlijk betekend dat alle schildersbedrijven en tankstationondernemingen aan de afgesproken (minimale) hoogte van de salarissen dienen te voldoen. Op de website van LBV staan alle volledige - door LBV afgesloten - cao’s. Hierin staan functieomschrijvingen. Zoek de functieomschrijving op die bij je werkzaamheden past en je kunt in de salaristabel opzoeken wat het minimumsalaris is dat je hoort te verdienen. Let dan ook op het aantal ervaringsjaren wat je hebt opgebouwd in die functie (hetgeen dat meestal trapsgewijs wordt aangegeven in de salaristabellen). Wat ook een tip van mij is, is dat je door de jaren heen, als je al een poosje ergens werkzaam bent, je vaak andere werkzaamheden gaat doen of dat je er misschien meer verantwoordelijkheden en werkzaamheden bij hebt gekregen, wat tot gevolg heeft dat je misschien recht hebt op het salaris van een hogere functiegroep. Het is sowieso verstandig om dit te bespreken met je leidinggevende omdat het een goed argument voor een salarisverhoging is.

 

Wanneer je tot de conclusie komt dat er geen cao op je werkzaamheden van toepassing is, dan sta je er in principe alleen voor. Voor je gaat onderhandelen met je werkgever is het goed om te weten hoeveel salaris je eigenlijk waard bent. Dit kan op verschillende manieren. Het is verstandig om allereerst je ervaring en opleiding(en) in kaart te brengen. Vervolgens kun je op internet zoeken naar vacatures die aansluiten op jouw profiel. Vaak wordt in deze vacatures een salarisindicatie gegeven. Wat ik zelf wel vaak hoor maar niet zal aanraden is navraag doen bij collega’s, vrienden en kennissen. Mijn ervaring is dat er vaak een hoger salaris doorgegeven wordt dan dat men daadwerkelijk aan inkomsten heeft. Alle werkenden vanaf 22 jaar hebben in ieder geval minimaal recht op het wettelijk minimumloon.

 

Daarnaast is het om een volledig beeld te krijgen ook van belang om de secundaire arbeidsvoorwaarden door te nemen. Denk hierbij aan eventuele toeslagen, pensioen en een dertiende maand of eindejaarsuitkering. Bij sommige bedrijven is het zelfs mogelijk om vrije dagen of een fiets te kopen. Het is per situatie belangrijk om vast te stellen hoe dat soort factoren je inkomen beïnvloedt. Daarbij zijn andere kosten zoals reiskosten, kosten voor werkkleding, reistijd en zakenreizen ook factoren die moeten worden meegewogen. 

 

Onderhandelen over je salaris met je werkgever kan natuurlijk altijd, maar verzamel eerst de argumenten waarom je een salarisverhoging wil hebben. Mocht je nu denken dat je op grond van je cao of wet en regelgeving te weinig salaris verdient, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Dus ben je lid van LBV en wil je weten hoeveel je zou moeten verdienen of heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Dan kun je contact met mij opnemen per mail via ilse.hanenberg@lbv.nl of telefonisch door te bellen naar 088 – 266 3000.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info