Werk je gratis op een schrikkeldag? - LBV | Meer dan een vakbond

Werk je gratis op een schrikkeldag?

Auteur: Lydia de Jong

Nieuwsoverzicht

2020 is een schrikkeljaar. Dit houdt in dat dit jaar niet 365 dagen, maar 366 dagen telt en dat de maand februari 29 dagen telt in plaats van 28 dagen. Waarom een schrikkeljaar in het leven is geroepen is een ingewikkeld verhaal. Kort gezegd is dit gedaan omdat ons kalenderjaar anders te veel afwijkt van het tropische jaar. Om deze afwijking te voorkomen is ieder jaar dat door vier kan worden gedeeld een schrikkeljaar, met uitzondering van de eeuwjaren. Dit brengt met zich mee dat we iedere vier jaar een dag extra moeten werken. Eeuwjaren hebben een schrikkeldag als ze deelbaar zijn door 400.

De vraag die dan bij mij opkomt is of deze extra werkdag betaald of onbetaald is. De wet geeft hierop geen antwoord. Bij het bepalen van het loon wordt rekening gehouden met schrikkeldagen en dat die dag in 5/7 keer van de gevallen niet in het weekend valt. Werknemers krijgen dus drie jaar iets te veel en dan in het schrikkeljaar iets te weinig. Ook maken de meeste werkgevers en vakbonden zich hier niet druk over. Het is namelijk maar één extra dag per vier jaar, no big deal. Je zou een schrikkeljaar ook positief kunnen formuleren. In plaats van dat je in een schrikkeljaar één dag extra werkt, heb je in de andere drie jaren een dagdeel minder gewerkt. Iets met een halfleeg of een halfvol glas.

Afijn, ik wil toch weten of deze extra werkdag betaald of onbetaald is. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het soort arbeidsovereenkomst dat je hebt. Als je een arbeidsovereenkomst hebt waarin een vast aantal werkuren per week en een vast salaris is afgesproken, is een schrikkeldag een onbetaalde werkdag. Heb je juist een wisselende arbeidsduur en krijg je per gewerkt uur betaald? Dan krijg je de extra gewerkte uren op 29 februari wel betaald!

Naast dat een schrikkeljaar je een extra werkdag oplevert, zadelt het je ook nog eens op met extra kosten. Je hebt namelijk een dag extra eten en drinken nodig, maar bijvoorbeeld ook een dag meer gas, water en licht. Het Nibud heeft uitgerekend dat een gemiddeld gezin met twee kinderen op een schrikkeldag 57 euro extra uitgeeft. Voor alleenstaande bedragen de extra kosten ongeveer 37 euro.

Maar er zijn natuurlijk twee kanten aan de medaille. Een schrikkeldag levert in sommige opzichten namelijk ook geld op. Om precies te zijn: een schrikkeldag levert een gemiddeld gezin ongeveer 43 euro op. Onderaan de streep kost een schrikkeldag een gemiddeld gezin dus 14 euro. Je woont namelijk een dag gratis, kunt een dag gratis naar de sportschool en ook je Ziggo of je Netflix abonnement kost je op een schrikkeldag niks extra. Des te meer reden om de 29e vrij te nemen en je favoriete serie te bingewatchen ;-) ! Nadeel is dat dit je wel gewoon een vakantiedag kost.

Het antwoord op de vraag is dus dat de meeste werknemers in een schrikkeljaar een dag extra werken, zonder daarvoor betaald te krijgen. Krijg je per uur betaald omdat er geen vaste arbeidsduur is afgesproken? Dan heb je geluk en worden de extra gewerkte uren gewoon uitbetaald!

Wil je nou weten wat er voor jou geldt of dat je salaris klopt omdat je de 29e extra hebt gewerkt? Neem dan gerust contact op met mij via 088 – 266 3000. Je kunt natuurlijk ook altijd een mailtje of een appje sturen naar lydia.dejong@lbv.nl of 06 - 83561754.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info