De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp'ers op een rijtje - LBV | Meer dan een vakbond

De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp'ers op een rijtje

Nieuwsoverzicht

Wat verandert er voor jou in 2021?
In 2021 zijn er een aantal wetswijzigingen ingegaan die wellicht voor jou als ZZP’er gevolgen kunnen hebben. Daarom hebben wij alle wetswijzigingen voor jou op een rijtje gezet en van toelichting voorzien. Zo zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent en blijft van wat er voor jou verandert en waar je misschien recht op hebt.

 

1. ALLES OVER BTW VOOR ZZP'ERS OP EEN RIJTJE

 

Ook als ZZP’er heb je natuurlijk te maken met belasting over toegevoegde waarde, beter bekend onder de afkorting btw. Voor vrijwel ieder beroep wordt bovenop het uurtarief of de prijs btw berekend en afgedragen aan de overheid. Op alle zakelijke kosten die je maakt en de inkopen die je voor je bedrijf doet, zit ook btw. Die kan je verrekenen of terugvragen bij je btw-aangifte.
 

Btw is omzetbelasting
De btw is voor de overheid een belangrijke inkomstenbron. Op alle producten en diensten wordt btw gerekend en afgedragen. Ook door ZZP’ers. Het mooie is, dat je als ondernemer de ontvangen en de betaalde btw met elkaar kunt verrekenen. Deze btw, ook wel omzetbelasting genoemd, moet op al je verkoop- en inkoopfacturen staan. Op die manier kan je bij je verplichte btw-aangifte makkelijk berekenen en duidelijk aangeven hoeveel omzetbelasting je uiteindelijk dient af te dragen of wellicht terug kan vragen.

 

Kleineondernemersregeling (kor)
Sinds vorig jaar is de kleineondernemersregeling (KOR) gewijzigd. De KOR geldt ook voor ZZP’ers. Je kunt nu kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw-aangifte) onder de voorwaarden dat je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan 20.000 euro omzet hebt in een kalenderjaar. Uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak moet je dit melden (registreren) bij de Belastingdienst. Je brengt dan geen btw meer in rekening bij je klanten, je hoeft geen btw-facturen meer te versturen en je hoeft geen btw-aangifte te doen.

 

Btw-tarieven in Nederland
In Nederland kennen we over het algemeen het lage en het hoge btw-tarief (21 procent). Het lage btw-tarief (9 procent) is voor producten die over het algemeen voorzien in eerste levensbehoeften, zoals: groenten, sportkleding en boeken. Maar ook onder meer kappers, schoenmakers en fietsenmakers vallen onder het lage btw-tarief. Alle overige producten en diensten vallen onder het hoge btw-tarief van 21 procent.

 

Btw berekenen op factuur
Als je een factuur naar een klant stuurt, dan moet je de btw apart vermelden. Materialen, producten en uurlonen vermeld je zonder btw en onderaan de factuur bereken je de btw aan de hand van het percentage. Het kan voorkomen dat je meerdere tarieven moet toepassen. Een voorbeeld hiervan is als je naast je uurtarief voor een bedrijfscursus en de reiskosten (beide 21 procent) ook nog boeken (9 procent) levert. Dan moet je deze btw apart vermelden. Verder moet je btw-nummer altijd op de factuur staan. 

 

Hoe moet je een btw-aangifte indienen?
Je dient je btw-aangifte online in. Afhankelijk van je situatie en voorkeur doe je dit maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. De meeste ondernemers doen dit per kwartaal. Je logt bij het portal van de Belastingdienst in met de gebruikersnaam en het wachtwoord die je van de Belastingdienst hebt gekregen. In de aangifte vermeld je de btw die je aan jouw klanten hebt berekend en de btw die jouw leveranciers aan jou hebben berekend. Vervolgens verstuur je de aangifte. Je moet altijd btw-aangifte doen. Ook als je in de periode van de aangifte geen btw in rekening hebt gebracht of aan jou geen btw is berekend. Dan zet je alles gewoon op NUL! Tenzij je natuurlijk de vrijstelling hebt gekregen, dan hoeft het niet.

 

Wij regelen het
Een onderdeel van het ZZP Basis en ZZP Plus lidmaatschap is dat wij de btw-aangifte elk kwartaal voor je invullen. Zo kun jij je focussen op je werk als ZZP’er. Wel zo fijn!

 

Klik hier om lid te worden.

 

2. ZELFSTANDIGENAFTREK VAN ZZP’ERS OMLAAG

 

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ZZP’ers, die ervoor zorgt dat je over 7.030 euro van je winst geen belasting hoeft te betalen. Vanaf 2021 wordt deze aftrek stapsgewijs verlaagd naar 3.240 euro in 2036. Tegelijkertijd profiteer je als ZZP’er van hogere heffingskortingen en een lager basistarief voor de inkomstenbelasting. Hierdoor zullen de meeste ZZP’ers er in 2021 per saldo op vooruit gaan. Met het verlagen en verder afbouwen van de zelfstandigenaftrek wil de overheid de fiscale verschillen tussen ZZP’ers en werknemers kleiner maken, om daarmee de arbeidsmarkt meer in balans te brengen.

 

De zelfstandigenaftrek voor 2021 bedraagt 6.670 euro. Dat is 360 euro lager dan in 2020. Door hogere heffingskortingen en een lager basistarief in de inkomstenbelasting gaat een ZZP’er afhankelijk van de hoogte van de winst er toch op vooruit. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als de Belastingdienst jou aanmerkt als ondernemer en je voldoet aan het urencriterium van ten minste 1.225 uur per jaar.

 

LBV werkt voor jou!

Met een ZZP lidmaatschap beoordelen wij of jij als ZZP’er aan de hand van het urencriterium recht hebt op zelfstandigenaftrek. Wij helpen je ook om daar een goede administratie voor in te richten!

 

Klik hier om lid te worden.

 

3. VERLAGING VAN DE HUUR VOOR ZZP’ERS

 

Heb jij te maken met teruglopende inkomsten door de coronacrisis, huur je bij een woningcorporatie en betaal je te veel huur? Dan kom je tot en met 31 december 2021 wellicht in aanmerking voor de éénmalige regeling voor het verlagen van de huur van je woning. Je moet wel zelf in actie komen.

 

Om in aanmerking te komen voor het verlagen van de huur van je woning, moet je wel aan kunnen tonen dat je inkomen in de 6 maanden voor je aanvraag is gedaald tot een inkomensgrens van maximaal:

  • 23.750 euro per jaar voor eenpersoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd;
  • 23.650 euro per jaar voor eenpersoonshuishoudens vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd;
  • 32.200 euro per jaar voor meerpersoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd;
  • 32.075 euro per jaar voor meerpersoonshuishoudens vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd.

 

De woningcorporatie is daarnaast wettelijk verplicht voor huurders de huur te verlagen wanneer de huur hoger is dan de aftoppingsgrens. De aftoppingsgrens bedraagt 633,25 euro voor eenpersoons- en tweepersoonshuishoudens en 678,66 euro voor huishoudens van 3 of meer personen. Betaal je meer? Dan wordt de huur aangepast naar het bedrag van de geldende aftoppingsgrens. De verlaging van de huur blijft gelden tot aan tot aan de eerstvolgende verhoging van de huur.

 

Aanvraag
Wanneer je inkomen in 2020 dus is gedaald, kun je in 2021 zelf om huurverlaging vragen aan de woningcorporatie. Woon je dus met maximaal 2 personen, dan moet de huur wel hoger zijn dan 633,25 euro. Woon je met 3 of meer personen, dan moet je huur hoger zijn dan 678,66 euro. Je moet kunnen bewijzen dat jouw gezamenlijk inkomen in de laatste 6 maanden laag is. Dit betekent: niet hoger dan de helft van de inkomensgrens voor jouw huishoudsituatie.

 

Rekenvoorbeeld
Je woont alleen in een sociale huurwoning. Jouw kale huurprijs is 700 euro. Je inkomen is in 2020 als gevolg van het coronavirus COVID-19 gedaald. De afgelopen 6 maanden verdiende je in totaal 10.000 euro. Krijg je de huurverlaging? Ja, je krijgt de huurverlaging als je die aanvraagt omdat jouw huur hoger is dan het de geldende aftoppingsgrens van 633,25 euro en je inkomen over de afgelopen 6 maanden lager was dan de helft van 23.725 euro (dus lager dan 11.862,50 euro).

 

Gevolgen voor de huurtoeslag
Gaat jouw huur omlaag, dan ontvang je minder huurtoeslag. Maar als jouw inkomen ook gedaald is, krijg je misschien juist meer huurtoeslag. Of je komt, omdat je huur nu juist gedaald is naar de geldende aftoppingsgrens, voor het eerst in aanmerking voor huurtoeslag. Je dient een wijziging in jouw inkomen door te geven aan de Belastingdienst. Je voorkomt hiermee dat je mogelijk later huurtoeslag moet terugbetalen.

 

Laat ons het voor je regelen
Met een ZZP Plus lidmaatschap ben je verzekerd voor huur- en woonrecht. LBV helpt je dan onder andere met het aanvragen van huurverlaging, maar ook met andere zaken die betrekking hebben op dit gebied. Wij geven je advies, vertellen je waar je recht op hebt én helpen je bij het aanvragen en regelen van deze zaken. Zo nemen we jouw zorgen volledig uit handen.

 

Klik hier om lid te worden.

 

4. BEDRIJFSPAND DUURDER VOOR ZZP’ERS

 

Voor bedrijfspanden en tweede woningen gaat de overdrachtsbelasting omhoog, van 6 naar 8 procent. Koop je bijvoorbeeld een bedrijfspand of een pand om te beleggen? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 dus meer belasting.

 

5. VERPLICHTE VERMELDING BIG-NUMMER OOK VOOR ZZP’ERS

 

Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een wettelijk, online en openbaar register. Een BIG-registratie maakt duidelijk wat je als zorgverlener kan en mag. Bijvoorbeeld een bepaalde chirurgische handeling verrichten of injecties geven. Het doel van de wet BIG is het beschermen van patiënten tegen ondeskundige zorgverleners. De verplichte BIG-registratie geldt voor onder andere artsen, apothekers, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, orthopedagoog-generalisten, physician assistants, verloskundigen en verpleegkundigen. Deze beroepen mag je alleen uitoefenen als je in het BIG-register bent ingeschreven. Zorgverleners in het BIG-register moeten zich elke 5 jaar opnieuw registreren.

 

Ben je een BIG-geregistreerde zorgverlener en ZZP’er? Dan moet je per 1 januari 2021 je BIG-nummer actief bekendmaken. Zet het nummer daarom op alle plekken waar je beroepsmatig je naam en beroep toont, zoals je website of die van je opdrachtgever, e-mailberichten en facturen. Hierdoor is het voor patiënten makkelijker te controleren of je als zorgverlener in het register staat ingeschreven.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info