De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp'ers op een rijtje - LBV | Meer dan een vakbond

De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp'ers op een rijtje

Nieuwsoverzicht

Wat verandert er voor jou in 2022?

 

1. ZELFSTANDIGENAFTREK

 

In 2021 is besloten om de zelfstandigenaftrek stapsgewijs te verlagen. In 2022 wordt dit voortgezet. De politiek wil hiermee het fiscale verschil tussen zelfstandigen en werknemers verkleinen, om daarmee de arbeidsmarkt meer in balans te brengen. Deze aftrek wordt dus stapsgewijs verlaagd naar 3.240 euro in 2036. Tegelijkertijd profiteer je als ZZP’er wel van hogere heffingskortingen en een lager basistarief voor de inkomstenbelasting.

 

De zelfstandigenaftrek voor 2022 bedraagt 6.310 euro. Dit is een verlaging van 360 euro ten opzichte van 2021. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als de Belastingdienst jou aanmerkt als ondernemer en je voldoet aan het urencriterium van ten minste 1.225 uur per jaar.

 

LBV werkt voor jou!

Met een ZZP lidmaatschap beoordelen wij of jij als ZZP’er aan de hand van het urencriterium recht hebt op de zelfstandigenaftrek. Wij helpen je ook om daar een goede administratie voor in te richten!

 

Klik hier om lid te worden.

 

2. DALING INKOMSTENBELASTING

 

Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting daalt van 37,1% naar 37,07%. Dit geldt voor inkomens tot 69.398 euro en voor zelfstandig ondernemers die jonger zijn dan de AOW-leeftijd. Voor ondernemers die ouder zijn dan de AOW-leeftijd daalt het tarief van de eerste schijf voor de inkomstenbelasting van 19,2% naar 19,17%

 

Wij regelen het

Een onderdeel van het ZZP Basis en ZZP Plus lidmaatschap is dat wij elk kwartaal de btw-aangifte (omzetbelasting) voor je invullen en jaarlijks zorg dragen voor het invullen van jouw inkomstenbelasting. Zo kun jij je focussen op je werk als ZZP’er. Wel zo fijn!

 

Klik hier om lid te worden.

 

3. STIJGING BIJTELLING ELEKTRISCHE AUTO

 

Rijd jij zakelijk in een elektrische auto, maar gebruik je deze auto ook privé? Dan stijgt de bijtelling van 12% naar 16%. Dit geldt voor alle elektrische auto’s met een (catalogus)waarde tot 35.000 euro. Is de cataloguswaarde hoger, dan geldt op het overige bedrag het tarief van 22%. Deze 22% staat gelijk aan de bijtelling voor niet-elektrische auto’s.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info