Investeren kan dit jaar nog! - LBV | Meer dan een vakbond

Investeren kan dit jaar nog!

Auteur: Dursun Koker

Nieuwsoverzicht

Het jaar 2020 is bijna voorbij. Door het coronavirus COVID-19 zijn sommige sectoren hard geraakt. Ondanks COVID-19 kan het investeren in bedrijfsmiddelen voor ZZP’ers interessant zijn. Door te investeren kan je als ZZP’er namelijk gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, kortweg: KIA. De KIA verlaagt de fiscale winst waardoor je als ZZP’er minder belasting betaalt. Het is nog niet te laat om in 2020 te profiteren van de KIA, maar al wel tijd om erover na te denken. Daarom zal ik in deze blog aandacht besteden aan de (toepassing van de) KIA.

 

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA heeft betrekking op investeringen in bedrijfsmiddelen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan een bedrijfsauto, laptop, kantoormeubelen, machines en gereedschap. De KIA staat overigens los van de mogelijkheid tot het afschrijven van bedrijfsmiddelen.[1] Het is dus een extra fiscaal voordeel. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de totale investering. Op de website van de Belastingdienst kan je de tabel zien waarmee je de hoogte van de aftrek kunt bepalen. De maximale hoogte van aftrek is 28 procent van het totaalbedrag aan investeringen in bedrijfsmiddelen.[2] Uiteraard zijn er voorwaarden verbonden aan de toepassing van de KIA.

 

Voorwaarden voor toepassing van de KIA:

  • de investering bedraagt minimaal €450 exclusief btw. Investeringen die minder dan €450 kosten, komen niet in aanmerking voor de KIA en mogen direct ten laste van de winst komen;
  • er moet in een boekjaar een totaalbedrag van ten minste €2.401 (bedrag in 2020) geïnvesteerd worden;
  • de onderneming is gevestigd in Nederland en je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting.

 

Voor de volgende investeringen heb je geen recht op de KIA:

  • investeringen in bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor verhuur;
  • personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer;
  • bedrijfsmiddelen die worden ingebracht in de onderneming vanuit je privé.

 

Tips

  • Stel: in een jaar heb je al meer dan €2.400 aan investeringen gedaan en je bent nog van plan om een laptop te kopen. Dan is het verstandig om te investeren in de aankoop van een laptop die duurder is dan €450 Op deze manier kan je de KIA ook toepassen op de investering van een laptop, waardoor je een extra aftrekpost van ten minste €126 (€ 450 x 28 procent)  krijgt.

 

  • Koop je een bureaustoel van €200 en een bureau van €250 bij twee verschillende bedrijven, dan kun je voor deze beide zaken apart geen extra aftrek claimen. Koop je de bureaustoel en bureau bij één bedrijf voor €450, dan vormen ze samen een set en telt het als één investering van boven de €450 waardoor de KIA toegepast kan worden.

 

  • Stel: je hebt in 2020 al €2.000 geïnvesteerd en je bent van plan om ook in 2021 een bedrag van €1.000 te investeren. Als je de investeringen in twee verschillende jaren doet, dan heb je geen recht op de KIA in beide jaren. Het kan daarom verstandig zijn om de geplande investering van 2021 naar voren te halen en in 2020 te investeren, zodat je gebruik kan maken van de KIA. Hierdoor krijg je een extra aftrekpost van €840 (€ 3.000 x 28%).  

 

Desinvesteringsbijtelling

Bij de toepassing van de KIA moet je wel rekening houden met de ``desinvesteringsbijtelling``. Indien je de KIA hebt toegepast op een bedrijfsmiddel en je verkoopt dat bedrijfsmiddel binnen vijf jaar, dan zul je een gedeelte van de toegepaste KIA moeten terugbetalen. De desinvesteringsbijtelling wordt dan bij de winst in het jaar van verkoop opgeteld. Als de verkoop minder dan €2.401 bedraagt, dan hoef je geen desinvesteringsbijtelling toe te passen.

 

Conclusie

Bij het investeren in bedrijfsmiddelen kan het interessant zijn om gebruik te maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA is een extra fiscale aftrekpost en leidt tot belastingvoordeel. De belangrijkste voorwaarden zijn: de kostprijs van een bedrijfsmiddel moet meer dan €450 bedragen en er moet in een boekjaar meer dan €2.401 geïnvesteerd worden. Bij aankoop van bedrijfsmiddelen is het verstandig om rekening te houden voor de toepassing van de KIA.

 

Let op: bij verkoop van een bedrijfsmiddel waarop de KIA toegepast is, dient er rekening te worden gehouden met de desinvesteringsbijtelling.

 

Mocht je nog vragen hebben over de KIA of wil je weten of het verstandig is om dit jaar nog te investeren, dan kun je uiteraard contact met mij opnemen via 088-2663000 of via dursun.koker@lbv.nl.

 

[1] Lees voor meer  informatie de blog Zakelijke kosten zijn aftrekbaar Deel 2: https://www.lbv.nl/over-lbv/nieuws/zakelijke-kosten-zijn-aftrekbaar---deel-2 .

 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info