Is er een ‘’nieuwe’’ economische realiteit voor werkenden en organisaties? - LBV | Meer dan een vakbond

Is er een ‘’nieuwe’’ economische realiteit voor werkenden en organisaties?

Nieuwsoverzicht

Het gevolg van de coronacrisis is al in veel sectoren voelbaar door middel van ontslagen, maar de voorspellingen zijn nog desastreuzer dan dat. In sommige sectoren zal naar alle waarschijnlijkheid niet alle werkgelegenheid terugkeren. Hierdoor zullen veel mensen in een andere sector werk moeten vinden.

 

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat organisaties, werknemers en ZZP’ers in (ten minste) de periode tot en met juni 2021 zich moeten aanpassen aan de zogeheten ‘’nieuwe’’ realiteit. Zo zegt hij ook het volgende: "Er zijn sectoren waar corona een structurele invloed zal hebben op de bedrijfsvoering, zoals de bedrijfscatering of de reisbranche. De realiteit is dat veel bedrijven moeten inkrimpen, of zelfs failliet zullen gaan. Veel werknemers zullen in een andere sector aan de slag moeten."

 

De overheid blijft wel de Nederlandse economie steunen. Organisaties kunnen vanaf 1 oktober 2020 tot en met juni 2021 de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) 3.0 aanvragen. De NOW 2.0 loopt namelijk per 1 oktober 2020 af. In dit derde steunpakket zijn de voorwaarden wel strenger dan voorheen. Zo moeten organisaties die het steunpakket vanaf januari 2021 aanvragen een omzetdaling van ten minste 30% hebben. De belangrijkste wijzigingen van de NOW 3.0 kun je nalezen op  www.rijksoverheid.nl.

 

Helaas is ondanks de steun van de NOW 3.0 een krimpende arbeidsmarkt de nieuwe realiteit. Van baan wisselen zal in zo een markt niet gemakkelijk zijn, daar is de overheid zich van bewust. Gelukkig zijn er nog wel sectoren waar juist mensen nodig zijn. Denk hierbij aan de zorg en transport en logistiek. Wellicht is omscholing een optie, waardoor een nieuwe baan vinden wat gemakkelijker wordt. Zo heeft LBV bijvoorbeeld in samenwerking met Stichting DOORZAAM een extra omscholingsvoorziening voor uitzendkrachten beschikbaar gesteld: de Van-Werk-Naar-Werk-voucher. Ben je uitzendkracht en heb jij je baan verloren in een sector die hard getroffen is door het coronavirus? Maak hier dan zeker gebruik van. Meer informatie over deze voorziening vind je hier. Ben je geen uitzendkracht, maar wil je je toch omscholen? Ook dan kan LBV je uiteraard helpen met advies.

 

Al met al is het voor iedereen een moeilijke tijd en kunnen we nog niet voorspellen hoe de toekomst eruit zal zien. Gelukkig zet de overheid zich in om de economie te steunen en mensen aan het werk te houden (ook al is dat misschien in een andere sector of met een andere baan). LBV kan je hierbij helpen. Doordat LBV bij ontslagen met meer dan 20 werknemers betrokken is, kunnen we onze leden ondersteuning bieden en zo goed mogelijk naar een nieuwe baan begeleiden.

 

Heb je vragen of hulp nodig naar aanleiding van dit artikel? Neem dan telefonisch contact op via 088 – 266 3000 of stuur een e-mail naar lbv@lbv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info