Lekker Blijven Vietsen - LBV | Meer dan een vakbond

Lekker Blijven Vietsen

Auteur: Dursun Koker

Nieuwsoverzicht

Aangezien in Nederland veel gebruik wordt gemaakt van de fiets zou je denken dat een fiets van de zaak in ons land de normaalste zaak van de wereld is. Bovendien is fietsen gezond, wordt het op de weg minder druk met auto’s (wat goed is voor het milieu) en verminderen de files wanneer men vaker de fiets pakt. Om het fietsen te stimuleren heeft de wetgever per 1 januari 2020 de fiscale regeling voor de zogeheten ‘’fiets van de zaak’’ versoepeld. De fiscale regeling voor een fiets van de zaak kan aantrekkelijk en interessant zijn voor ZZP’ers die regelmatig de fiets pakken naar opdrachten dicht in de buurt. Maar wat zijn de mogelijkheden voor het zakelijk gebruik van een fiets?

 

Privéfiets voor zakelijk gebruik

Bij het gebruik van een privéfiets mag je van de fiscus als ZZP’er €0,19 per gefietste zakelijke kilometer van de winst aftrekken. In de €0,19 zitten alle kosten met betrekking tot de fiets verwerkt. Dus daadwerkelijk gemaakte kosten voor bijvoorbeeld verzekering, onderhoud en accessoires zijn niet aftrekbaar van de winst wanneer je je privéfiets zakelijk gebruikt.

Regeling ‘’fiets van de zaak’’

Met een fiets van de zaak kan het gebruik van een (elektrische) fiets of een speed pedelec voor woon-werkverkeer voordelig uitpakken. Om een fiets zakelijk tot het bedrijfsvermogen te rekenen, dient minimaal 10% van alle kilometers die je fietst zakelijk te zijn. Dit moet uiteraard aan de hand van een rittenadministratie aangetoond worden.

Voor de fiets van de zaak maakt het niet uit of je de fiets zakelijk of privé gebruikt. De bijtelling van 7% geldt altijd. Dus ook al rijd je niet privé met de fiets, dan blijf je bijtelling betalen. Vanuit een ander oogpunt bekeken: je kunt de fiets van de zaak onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor het wegbrengen van de kinderen of boodschappen doen.

Hieronder leg ik je de fiscale mogelijkheden voor een fiets van de zaak uit.

  • Btw terugvragen

Als btw-plichtige kan je een deel van de btw terugvragen bij aanschaf. Je mag alleen het zakelijk gereden deel van de btw terugvragen. Oftewel heb je de fiets voor 75% zakelijk gebruikt, dan mag je 75% van de betaalde btw terugvragen.

Let op! Voor de btw geldt dat woon-werkverkeer als privégebruik wordt aangemerkt.

  • Afschrijven

Een fiets wordt gezien als een bedrijfsmiddel dat meerdere jaren meegaat. Als de fiets meer dan €450 exclusief btw kost, moet er volgens de fiscus over meerdere jaren afgeschreven worden van de winst. Als ZZP’er mag je jaarlijks maximaal 20% afschrijven. Anders gezegd, je mag de kosten over vijf jaren afschrijven.

  • Zakelijke fietskosten

Naast de afschrijvingskosten zijn de zakelijke fietskosten natuurlijk ook aftrekbaar. Hierbij kan gedacht worden aan de verzekering, onderhoudskosten en de accessoires van een fiets. Het relatief lage bijtellingspercentage van 7%  wordt gemakkelijk overtroffen door de zakelijke fietskosten en afschrijvingskosten. Een fiets privé aanschaffen zou je dus als ZZP’er meer kunnen kosten.

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Heb je in een jaar meer dan €2.400 aan investeringen gedaan? Dan kom je ook in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van 28%. De KIA staat los van de mogelijkheid tot het afschrijven. Dus is het een extra fiscaal voordeel. Uiteraard zijn er voorwaarden verbonden aan de toepassing van de KIA.

Wil je een speed pedelec zakelijk aanschaffen? Dan kun je een aanvraag indienen voor de milieu investeringsaftrek (MIA). Deze aanvraag moet je wel binnen drie maanden na aanschaf van de fiets indienen, dus wacht hier niet te lang mee. De MIA is bovenop de KIA nog een extra aftrekpost. Bij de aanvraag ervan kunnen wij je helpen.

Al met al moet er voor elke ZZP’er nagegaan worden of de regeling interessant is of niet. Er dient een goede afweging gemaakt te worden of de fiets van de zaak voor jou financiële voordelen biedt. Daarnaast speelt de prijs van de fiets natuurlijk ook een rol.

Hieronder vind je een overzicht met de voordelen die voor jou bepalend kunnen zijn.

Voordelen

Fiets van de zaak

Privéfiets

€0,19 aftrekken per km

Nee

Ja

Zakelijke fietskosten aftrekbaar

Ja

Nee

7% bijtelling

Ja

Nee

Btw terugvragen

Ja (naar rato zakelijkheid)

Nee

Afschrijven

Ja

Nee

Klein investeringsaftrek (KIA)

Ja, onder voorwaarden

Nee

Milieu investeringsaftrek (MIA)

Ja, onder voorwaarden

Nee

Gezond

Ja

Ja

 

Een keuze maken kan soms lastig zijn. Daarom denken wij bij LBV graag met je mee of de fiets van de zaak voor jou financiële voordelen oplevert. Voor vragen over de fiets van de zaak kan je contact met mij opnemen via 088-2663000 of dursun.koker@lbv.nl.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info