Reiskostenvergoeding niet meer onbelast in coronatijden - LBV | Meer dan een vakbond

Reiskostenvergoeding niet meer onbelast in coronatijden

Nieuwsoverzicht

Nederland moest vanaf begin 2020 massaal vanuit huis werken. Er ontstond een discussie over de reiskostenvergoeding voor werknemers, omdat (bijna) niemand meer naar het kantoor of een andere werkplek hoefde te reizen. Daarom heeft de Belastingdienst in 2020 besloten om een tijdelijke regeling te maken voor het onbelast doorbetalen van vaste reiskostenvergoedingen van werknemers. De tijdelijke regeling loopt voor nu op 1 februari 2021 af.

 

De Belastingdienst heeft in 2020 bepaald dat werkgevers de vaste reiskostenvergoeding zonder extra heffingen mochten blijven uitbetalen aan werknemers die thuiswerken. De regeling zou eerst per 1 januari 2021 stoppen, waardoor er een groot voordeel voor werknemers die (deels) thuiswerken weg zou vallen. Door de landelijke lockdown is deze tijdelijke regeling verlengd tot 1 februari 2021. De overheid gaat in januari 2021 kijken hoe deze regeling na 1 februari vorm wordt gegeven. Om als werknemer die thuiswerkt na 1 februari (mocht de regeling dan afgeschaft worden) toch aanspraak te maken op een vaste reiskostenvergoeding, moet je aan een voorwaarde voldoen: minimaal 36 weken of 128 dagen per jaar reizen naar je werkplek. Als het minder is, dan kun je de reiskosten achteraf terugkrijgen door middel van declaratie.

 

Last but not least! Ontvang jij al de gehele coronaperiode van thuiswerken geen vaste reiskostenvergoeding? Dat kan. Werkgevers zijn namelijk niet verplicht om dit te doen.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info